Opasesittely

Lund – MotorGuide – Mercury Pro Staff Fishing Guide Mika Vornanen

Mistä kaikki alkoi..
Synnyin vuonna -59 kalojen merkissä Helsingissä. Ensikalani ahvenen, ongin 3-vuotiaana Marjaniemestä Helsingissä. Muutama vuosi tuosta Hangon Bengtsåressa syttyi kaksi suurta intohimoani, kalastus ja jalkapallo, jotka ovat seuranneet mukana aina näihin päiviin asti. Aktiivista heittokalastusta olen harrastanut 70-luvun puolivälistä, siitä lähtien, kun tuhlasin ensimmäisen palkkani vapaan, kelaan ja vieheisiin. Noina päivinä siirryin myös Helsingin puhelinyhdistyksen palvelukseen, ammattiin jossa 33-vuoden aikana sain kokemuksen, vankan ammattitaidon sekä koulutuksen hyvään asiakaspalveluun.

Koulutus
Yli 40 vuotta kalastusta, 33 vuotta asiakaspalveluammatissa, 10 vuotta jalkapallovalmentajana antavat hyvät valmiudet toimia Kalastusoppaana. Puolitoistavuotta kestäneen Kalastusoppaan ammattitutkintoon tähdänneen opiskelun jälkeen voin ylpeänä ja itseeni uskoen kertoa olevani opetushallituksen kriteerein sertifioitu, ammattitutkinnon suorittanut AT Kalastusopas.

Vapaa-ajan vapakalastaja
Kalamiehenä olen ollut armoitettu. Vetten Jumalat ovat vuosien varrella suoneet minulle upeita saaliita niin koti- kuin ulkomaisten kalojen suhteen. Onnistumiset ovat olleet monien yhteensattumien summia, sekoitus onnea, sattumaa ja taitoa. Kalalajeista erityisesti hauki on lähellä sydäntäni ja suurhauen kalastus intohimoni. Kalastan haukea lähes kaikilla viehetyypeillä ja aktiivikalastustavoilla ympäri vuoden. Atraimen sekä pyydykset jätän väliin, koska liputan valikoivan kalastuksen puolesta. 

Kalat ja minä
Kala on myös veden viljaa ja käytän myös kalaa ravinnoksi. Kalastan monia eri kalalajeja sesongin mukaan. Vasta pyydetty, perattu ja ruisjauhoissa pyöritetty kuore paistettuna vetää monenkin kriitikon suun messingille, kuten tekee myös savustettu särki. Aivan alkuajoista opittu kalan käsittely ja perkaaminen on jalostunut jossain määrin jopa taidoksi. Opetan mielelläni tätä taitoa, josta on jokaiselle iloa ja hyötyä.

Henkilökohtainen tavoite
Kalakantojen tulevaisuus sekä kohtelu merialueella ja järvi-suomessa huolettavat minua, samoin lohikalakantojen heikko tila. Kalastusoppaana, Suomen Haukiseuran jäsenenä, freelancer toimittajana, kirjailijana, isänä, sekä vapaa-ajan kalastajana pyrin toimillani parantamaan kaikkien kalalajien kunnioittavampaa kohtelua.

Kalastusopas Mika Vornanen
Tehtävänäni on tuoda jokainen asiakas turvallisesti takaisin lähtösatamaan, lähtökohtana jokaiselle opastetulle kalamatkalle on se, ettei ihmisverta vuodateta edes saaliin kuvauksen yhteydessä. Turvallisuus on asia mistä en tingi. Kalastusoppaana en ole kalapajatso, vaan opas joka haluaa tarjota parasta mahdollista laatua kalastustapojen opastamisen, opettamisen, välineiden, varusteiden ja kalastuspaikkojen suhteen, unohtamatta itse saalista.

Tunnetta missä “Kyvytön opettaa halutonta tekemään turhaa” en kalastusoppaana halua kokea. Asiakas ei valitettavasti ole aina oikeassa, mutta en minäkään oppaana. Tärkeämpää on ymmärtää ja tulla ymmärretyksi. Ammattitaito, tilannetaju sekä toimintaympäristön tuntemus takaavat viihtymisen ja laadukkaan lopputuloksen.